pondělí 29. listopadu 2021

Malé covidové zamyšlení

Dnes to bude trochu delší, ale prosím, vydržte. Myslím, že s hodně věcmi budete souhlasit.

Je podzim, přichází tma, zima, deprese, nabouraná imunita, rýmičky, virózy, nudle u nosu. Jenže tento rok je to jiné. Tento rok tu totiž máme už bůh ví kolikátou vlnu covidu. Zatím nejhorší v historii. Šíří se jako požár ve stepi, a zdá se, že neexistuje nic, co by ji mohlo zastavit. Chytají to očkovaní, neočkovaní, mladí, staří, silní i nemocní. Nikdo nezůstane ušetřen. Pojďme se podívat jak jsme se dostali až sem.

Právě končící vláda Andreje Babiše byla kaleidoskopem kravin, panoptikem přehmatů, etalonem absurdních šíleností, které nikdy nemohly fungovat, a přesto jsme je museli všechny vyzkoušet. Vzpomeňme totální lockdown typu "do práce, pro jídlo a domů". Vzpomeňme zavřené restaurace, zákaz výdejních okének, zákaz venkovních zahrádek, zákaz cestování mimo služebního, zákaz cestování vůbec, vzpomeňme na roušky venku ve volné přírodě, vzpomeňme výměnu roušky za dvě roušky, později za respirátor. Připomeňme si všudypřítomné dezinfekce na ruce, kolem kterých dnes každý (kromě mě) jen lhostejně projde do obchodu. Potom počátky očkování ještě řádně neotestovanými jednodávkovými látkami. Posléze očkování dvoudávkami. Nyní se plánují třetí a čtvrté dávky.

Prvně se říkalo, že očkovaní to nechytnou. Pak se říkalo, že to chytnou, ale ani si toho nevšimnou. Pak se říkalo, že to chytnou, ale budou mít lehký průběh. Potom se říkalo, že to teda asi chytnou, ale neskončí na JIPce. Teď už se říká, že když to chytnou a skončí na JIPce, vrátí se z ní dřív a v lepším stavu, než neočkovaní. Taky se říkalo, že to nebudou přenášet. No, bohužel, přenáší... A já se ptám: "Tak k čemu nám to očkování, ku#$@, je?!!"

Plánuje se dokonce očkování malých dětí! Chtějí očkovat děti, které by právě měly být naší nadějí, že na tuto nemoc bude v budoucnu celoplošná přirozená imunita a stane se z toho jenom sranda - jako ta zmiňovaná podzimní rýmička. Místo, aby nechali mladou populaci, ať se jejich imunitní systém učí, budou je očkovat, takže se to přirozeně nikdy nenaučí.

Tohle všechno je jenom vršení zoufalství na zoufalství. Kdybych měl použít nějaké obrazné přirovnání, řekl bych, že naše vláda se zachovala jako ten týpek v Predátorovi - s očima vytřeštěnýma hrůzou strhla ze zad rotační kulomet, roztočila hlavně a s jekotem vyděšené školačky vyprázdnila do džungle asi 6 tisíc nábojů, přičemž netrefila vůbec nic. Hlavně se pořád ještě točí, rozpálené do červena, ale munice už došla. A vypadá to, že nová vláda na tom nebude líp.

A to všechno kvůli tomu, že v tom obrovském kolotoči vymýšlení nesmyslných opatření a očkování NIKDO nemyslel na primární lékařskou péči. NIKDO nemyslel na to, že doktoři by měli hlavně léčit, když nemoc propukne a ne jenom leštit průsery a očkovat. Proč vláda nezafinancovala výzkumy, jestli třeba to odčervovadlo, co žerou konspirační blázni, nakonec doopravdy proti Covidu nezabírá? Dodnes to, myslím, s jistotou nevíme. Proč se nerozjely další výzkumy v primární péči a medikaci? Když teda už víme, že na Covidu nejvíce zabíjí zápal plic, v podstatě silná alergická reakce na přítomnost viru v plicích, proč nikdo neprovedl studie, jak by se s tím popasovaly třeba kortikosteroidové inhalátory na astma jako třeba ciklesonid? Proč se nestudovaly léky jako dexomethason, kterým se zachraňují lidi, kteří dostanou anafylaktický šok. Proč třeba nezkusit jako prevenci covidového zápalu plic běžně dostupné léky na astma jako montelukast? Možná se ptáte odkud tyhle léky znám? Jsem astmatik a se všemi jsem měl tu čest. Ciklesonid a montelukast jsem bral denně, až mi prakticky vyléčily astma, takže už nic brát nemusím. Dexomethason mi píchla paní doktorka, když jsem dostal silnou alergickou reakci na očkování proti tetanu, a ten kolapsovému stavu velice rychle zabránil. Tyto nebo podobné léky mohly za dva roky, co s Covidem bojujeme, už dávno být náležitě otestovány a nasazeny proti Covidu.

Proč tedy nemáme vypracovaný systém primární péče? Kdyby to bylo podepřené výzkumem a klinickými zkouškami, stačilo by při nakažení zavolat obvodnímu lékaři, který by vám poslal SMS recept na nějaký inhalátor a prášky, které byste okamžitě na pár dní nasadili. Tyto léky nijak neškodí ani zdravému člověku, čili byste je mohli pár dní brát jen tak, i kdybyste si nebyli jistí, jestli je to rýma nebo covid. Mohly by třeba odvrátit mnoho těžkých průběhů a změnit je na obyčejnou rýmu. Proč jsme se prostě ke Covidu nepostavili jako k nemoci, kterou je potřeba od první chvíle léčit, minimalizovat riziko těžkého průběhu a prostě si ji odstonat, jako všechny ostatní virózy? Proč se pořád zbaběle schováváme za nefunkční očkování? Nevím. Odcházející vláda už nám na to asi neodpoví.

Jednu věc ale vím jistě - pokud by ta vláda od začátku postupovala tak, jak říkám, možná bychom tady teď neměli covidovou tsunami. Anebo by tu možná byly taky desetitisíce případů, ale nikdo by neplašil, nakažení by si prostě vzali léky a šli by si na týden lehnout do peřin. Co kdybychom podobný přístup zkusili navrhnout nové nastupující vládě? ;-)

Žádné komentáře: