úterý 10. července 2012

Když omeprazol nefunguje...

Můj blog má největší návštěvnost díky mým subjektivním reportážím z kolonoskopie a gastroskopie. Ostatní témata lidi moc nezajímají. Jelikož mé potíže se zase začínají po letech zhoršovat, rozhodl jsem se že navážu na ta dřívější "zdravotní" témata.

Několik let jsem se úspěšně držel na kombinaci Helicid (účinná látka omeprazol - snižuje produkci kyseliny solné v žaludku a chrání ho tak, aby nestrávil sám sebe) a Pangrol (amyláza+lipáza+proteáza - trávící enzymy získávané z prasečí slinivky břišní - zlepšuje rozkládání tuků, cukrů a bílkovin během trávení). Dostal jsem se do tak dobré formy, že jsem mohl beztrestně kouřit a denně se po večeři opíjet pivem. Nyní se ale tělo rozhodlo, dál nespolupracovat a zase mě stíhají úporné průjmy, pocity naprosto nesnesitelného "vlčího" hladu klidně už hodinu po jídle, občasné pálení žáhy, neustálé bublání a kručení v břiše, atd. A to i přesto, že stále užívám medikaci, která léta fungovala bezvadně. Začínám se tedy zamýšlet, co je špatně, a docházím k závěru, že je to jasně životní styl.

Pročpak můžou všichni okolo mě beztrestně chodit na večírky, kalit, co hrdlo ráčí a nikdy se jim nic podobného nestane a největší zdravotní problém, který kdy měli, byla trošku řidší stolice ráno po dvanácti pivech? Odpovím si sám - problém je v tom, že nejím zeleninu, která podporuje v těle tvorbu zásaditých látek. Trošku jsem propátral net a objevil spoustu stránek o fenoménu zvaném celkové překyselení organismu.

Nedělal jsem si sice rovnou nějaký ten test pH moči, ale podle všech příznaků je moje tělo překyselené. Na jednom webu jsem si dokonce přečetl, že užívání léků s omeprazolem (Helicid a spol.) nemůže nikdy zabrat, jelikož to, že blokují produkci kyseliny solné, zároveň blokuje taky tvorbu zásaditých látek, které ve střevě neutralizují kyselou tráveninu. Proto jsem schopný skončit na půl dne na WC i po konzumaci čaje a suchého rohlíku. Měl jsem už dlouho podezření, že se v mém trávícím systému trávenina neutralizuje nedostatečně a teď mám tedy další zdroj, který mě v tom utvrzuje.

Mé trávící potíže pramení z nedostatečné neutralizace tráveniny, která zůstává kyselá, zraňuje střevní stěnu a střevo se ji tak reflexivně snaží co nejrychleji vypudit ven, aby se zbavilo utrpení. Takže jak se tedy těchto potíží zbavit???

Odpovědí budiž následující experiment: Postupně přestanu užívat omeprazol a trávící enzymy a zkusím to přírodní cestou konzumace zásadotvorných potravin, čili udělám to, co jsem nikdy nedělal a začnu spolu s "normálními" potravinami (hmm, vepřík....) žrát čočku, fazole, okurky a rajčata, apod. Uvidíme, jestli tyto potraviny opravdu vyprovokují v mém těle takovou tvorbu zásad, aby dokázaly vyvážit kyselý potenciál chlastu, hulení a masožravosti :-)

Budu vás časem informovat, jak to dopadlo.

Váš Golet

1 komentář:

Ladislav Balon řekl(a)...

Ahoj, ozvy se mi prosím na některý z kontaktů: http://luzr.cz/kontakt/ rád bych věděl, jak to máš s tím omeprazolem.
Napiš nejlépe na mail: tenisakb@seznam.cz díky moc!