středa 1. května 2019

Nespecifický zánět střev a dráždivý tračník aneb srajda není žádná sranda 2

V minulé části jsem vám řekl, že běžný doktor vám s neurčitými střevními záněty a dalšími psychosomatickými problémy příliš nepomůže, protože řeší jenom jediný aspekt vašeho stavu - váš stav fyzický. Já ale nejsem doktor a už vůbec nejsem běžný, a tak vám s klidem řeknu, co dělat. Celým procesem zotavení jsem si osobně prošel, ale stále nemám vyhráno. Takovýchto potíží se totiž člověk nikdy docela nezbaví, může je maximálně držet na uzdě. Shrnu to do pár pravidel:




1. Vypátrejte pravou příčinu svých potíží
Možná si myslíte, že za vaše střevní potíže může to, co jíte. Jistě, do jisté míry ano, ale není to ta pravá příčina. Pokud byste byli zdraví jako celek, včetně životní spokojenosti, bez stresu a shonu, s největší pravděpodobností byste mohli jíst téměř cokoliv a žádné problémy by to nevyvolalo. Opravdová příčina střevního zánětu většinou nespočívá ve stravovací chybě, i když pokud někdo pořád jí jenom nezdravý fast-food a zapíjí to litry koly, tak si o problémy vyloženě koleduje.
Pravou příčinu velice často najdete mimo sebe, a nejčastěji jde o nějaký silný psychický stresor - náročná práce, stěhování, rekonstrukce bytu, důležitá pracovní cesta, omezující nebo vyloženě zlomyslný partner/ka, hypotéka, dluhy, těžká existenční situace, hluční sousedé, kvůli kterým se nevyspíte, atp.

Pravá příčina je ale často i něco, co milujete, ale ve své zaslepenosti nevidíte, že vám to škodí. Je to třeba práce, o které si myslíte, že vás naplňuje, ale současně váš organismus stresuje do té míry, že je pro vás škodlivá, jenže vy si to nepřipouštíte. Je to přece dobrá práce, za dobré peníze, máte pocit, že děláte něco prospěšného pro lidi, a nechcete se jí vzdát. Ale každý večer při usínání vás trápí myšlenky na to, co jste dnes nestihli a co budete muset udělat zítra. Ráno pak máte stažený žaludek, při čištění zubů vás to natahuje na zvracení a před odchodem do práce musíte třikrát běžet "na velkou". Dobrá práce je jedině taková, která vás nechá večer v klidu usnout, dobře se vyspat, a ráno s chutí snídat.

Stejně vražednou pravou příčinou může být třeba i studium. Mladí chtějí dostát nárokům rodičů, kteří jim celý život vtloukali do hlavy, že prostě půjdou na vysokou, i kdyby trakaře padaly. Na vysokou se opravdu dostanou a taky se jim tam docela daří. Jenomže ta škola je v jiném městě, je to vytržení ze známého domovského prostředí, spousta zařizování okolo, starosti, jak vyjít s penězi z brigády, hledání privátu, rušení nočního klidu na koleji, apod. Navíc každého půl roku přichází extrémně náročné zkouškové období. Kolik takových zkouškových stresů a života na studentské stravě z menzy (smažák s hranolkama) vydrží váš žaludek, než se vám vyvinou žaludeční vředy? Někteří se prostě složí někde v půlce, a zbytek zatne zuby a nakonec dostuduje i za cenu nabouraného zdraví.
Pro neurotické typy, kteří mají sklon k úzkostem nebo panickým záchvatům, může být pravá příčina zdravotních obtíží i život sám - nutnost stýkat se s lidmi, bavit se s autoritami, cestovat veřejnou dopravou. I tak zdánlivě banální věci můžou někoho vyděsit až tak, že před každým odchodem z domu musí několikrát s průjmem na záchod.

Zkrátka a prostě najděte to, co vás nejvíc ničí. Postupujte systematicky a vědecky. Zkuste na určitou dobu změnu v jídelníčku, změnu v denním programu, zkuste vyřadit alkohol, zkuste vyřadit kouření, zkuste si vzít delší volno z práce, dejte si pauzu ve vztahu. Žádná oběť není dost velká, abyste našli příčinu toho, proč je vám tak mizerně.


2. Odstraňte příčiny a případné komplikace, zbavte se odpovědnosti
Hledání příčiny vaši potíží je velice obtížný úkol, ale v některých případech se vyřeší sám. Třeba mě z té nervující práce nakonec sami vyhodili, protože na mě už bylo prý viditelně znát, že ten stres nezvládám. Příčina se odstranila sama. Navíc - přítelkyně, která už neměla sílu mi s mými zdravotními problémy pomáhat, ode mě asi po dvou letech akutního stádia nemoci odešla. Byl jsem z toho zdrcený, ale odstranila se tím další komplikace - už jsem se nemusel na nikoho ohlížet, nemusel jsem se bát, že se kvůli nemoci o ni nepostarám, a ani ona už nemusela trpět se mnou. Od té chvíle se můj stav začal lepšit. Takže máte jistou naději, že se váš problém časem vyřeší sám. Bohužel vy to v tu chvíli nebudete vidět jako řešení problému. Vy budete vidět pouze další problémy. Věřte mi, já už tam byl.

Představte si situaci, kdy je vám zle, každý den trpíte těžkými průjmy, nemůžete se soustředit na nic, ani na práci, ani na soukromý život, nemůžete se chodit bavit, všechno je pro vás hrozně těžké, jste z toho v depresi, a najednou z ničeho nic dostanete výpověď. Budete to vidět jako slitování z nebes? Ne. Bude to pro vás katastrofa. Přišli jste o práci, která vás živila. V případě chlapů je to většinou o dost horší, protože třeba svou prácí živí i těhotnou přítelkyni, táhnou hypotéku, nebo tak. Ve chvíli, kdy dostanete vyhazov, si rozhodně neuvědomíte, že pro vás osud právě udělal to nejlepší. Budete zničení, ponížení, budete nenávidět své šéfy, sebe i svůj život. Když vás pak opustí přítelkyně, a věřte mi, že vás pravděpodobně opustí, protože dost žen nedokáže unést, že jejich chlap je nemocný a ještě na pracáku, budete nenávidět i přítelkyni, že vás po mnohaletém vztahu plném souznění a důvěry nechala na holičkách. Budete mít pocit, že vás celý svět opustil.

Jenže to je právě dobře. Pokud se chcete uzdravit, je potřeba zbavit se příčiny vašich problémů, všech zatěžujících vazeb i veškeré zodpovědnosti, která není nezbytně nutná pro vaše přežití. Odpovědnost vytváří stres a stres vás zabíjí. Moje současná přítelkyně se naštve i když jenom ulehnu s obyčejnou rýmou. Očekává, že budu normálně fungovat pro rodinu bez ohledu na to, jak je mi špatně. Rozvážet děti na kroužky, vydělávat peníze, zabavit mimino, atd., ať je mi sebevíc zle. A teď si představte, že byste v takovém vztahu najednou vážně onemocněli třeba na dva až tři roky, a celou tu dobu nebyli schopní téměř ničeho! Takový vztah je potom sám o sobě potenciálním stresorem, protože neustále žijete se strachem, že pokud se rychle nedáte do kupy, váš milovaný partner to nezvládne a uteče od vás. Pokud už se třeba ocitnete na hranici podvýživy a zubatá začne brousit kosu až nepříjemně blízko u vašich dveří, musíte odvrhnout všechny vztahy, které od vás očekávají nějaký výkon prostě proto, že momentálně nejste žádného výkonu schopni. Zbavte se všech lidí, kteří od vás něco čekají - zbavte se šéfů, zbavte se partnerů, zbavte se milenek, zbavte se klidně i kamarádů, pokud na vás visí. Nechte si kolem sebe jenom ty lidi, kteří jsou odhodlaní a ochotní vám pomoct a nechtít nic na oplátku. Závisí na tom váš život a vaše zdraví.


3. Vraťte se na scénu, začněte znova a lépe
Jakmile provedete očistu svého života a zbavíte se všeho a všech, kteří by po vás mohli něco chtít, jste konečně svobodní. Teď už vás netíží žádná povinnost a konečně existujete pouze ve své podstatě. Teď už jste jenom vy a vaše zdraví.

Jako první krok se nabízí najít si nové zaměstnání, které vás nebude ničit a vysávat. Radím vám - nespěchejte. Zkuste pár konkurzů, poptejte se po známých, ale nespěchejte do první práce, která na vás bafne. Cílem je najít co nejklidnější životní prostředí, které vás nebude každý den zabíjet odpovědností, nesmyslnými požadavky a dalším stresem. V zájmu vašeho zdraví možná bude nutné, abyste šli pod svoji úroveň nebo pod svoje vzdělání, protože pokud vás do vašeho stavu dostalo nervující kancelářské nebo obchodnické zaměstnání, možná bude nejlepší, abyste na nějaký čas šli pracovat rukama.

Pokud se bude nabízet nějaká práce, kde si můžete kdykoliv odskočit, případně ji můžete vykonávat vzdáleně (přes počítač a internet), tak po ní skočte. Mně se například podařilo přejít do IT, k firmě, která neměla problém s tím, že pro ně budu pracovat z domova přes internet. Tím pádem jsem mnohem míň ve stresu, protože mi stačí ráno vstát z postele a sednout si k počítači a už jsem v práci. Můžu vstávat později, nemusím se v 6 ráno táhnout mrazem na autobus, s kolegy a nadřízenými jsem ve styku přes Skype, a tak z nich nemám takový strach jako při osobním setkání, a můžu s nimi jednat přirozeněji. A v případě, že přijde opět nějaká střevní přeháňka, můžu si vzít laptop na záchod a pracovat i během té nepříjemné epizody.

Jasně, teď mi spousta z vás řekne, že schovat se před celým světem je zbabělost, ale není to tak. Nespecifické střevní záněty, ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc a další sajrajty opravdu žijí z vašeho nepohodlí, z vašeho strachu a stresu, takže pokud je chcete porazit, je potřeba uvést se do co největšího pohodlí bez strachu a nervů. A pokud dosáhnout pohodlí, klidu a harmonie, znamená vyhodit ze svého života všechny ostatní a zavřít se se svým problémem sám v bytě, tak to prostě udělejte!! Není se za co stydět.

Jakmile se vám trochu uleví a stabilizujete se v novém klidném zaměstnání nebo dočasně na sociální podpoře a četnost vašich průjmových epizod se sníží, začněte se vracet. Zkuste si dát třeba každý pátek jedno dobré a kvalitní pivo. Bude to váš malý svátek. Malý rituál návratu mezi schopné. Časem můžete začít chodit na pár piv s přáteli.

Hlavně ale začněte chodit do přírody a sportovat. Pokud jste přišli o práci nebo vztah, máte teď dostatek času. A sport je to nejlepší pro vaši tělesnou i duševní kondici. Vyjíždějte co nejčastěji na kole do lesa nebo obujte in-line brusle a dejte si pár koleček na místní bruslařské stezce. Nebo začněte pomaličku a opatrně běhat. Nebo vyražte do nejbližší venkovní posilovny a začněte na sobě pozvolna makat. Je důležité být co nejvíc venku a v přírodě, pokud možno sami, abyste znovu našli své spojení s přírodou. Pokud byste se rozhodli sportovat s parťákem, bude vás táhnout k vysokému výkonu, bude vám unikat, a to je opět trochu stresující. Raději žijte sami, běhejte/jezděte sami a kochejte se. Zastavte se někde v lese a zaposlouchejte se do ticha, obejměte strom (já vím, je to klišé). Když je teplo, lehněte si do mechu a dívejte se do nebe. Sundejte boty i ponožky a projděte se naboso po jehličí, dýchtejte zhluboka, prostě se znovu spojte s přírodou a dovolte jí, ať vás pomalu uzdraví.

Pokud vám přijde hloupé vyrážet do přírody jenom tak, vymyslete si nějakou záminku. Kupte si třeba foťák a vydávejte se na fotografické výpravy. Nebo si kupte stan a choďte stanovat. Časem se vám jistě podaří najít i nějaký ten protějšek, který bude vyrážet do lesa s vámi a jistě zažijete i nějaké to venkovní milostné dobrodružství ;-)


4. Závěrem
No a to je asi tak vše. Vpřípadě těchto neurčitých nemocí, kdy jste podle všech vyšetření vlastně v pořádku, je třeba změnit svůj život v těchto ohledech:

1. Odstranit hlavní stresory, i když to převrátí váš život naruby
2. Odstranit co nejvíc přítěží, závazků a odpovědnosti, i když to převrátí váš život naruby
3. Naučit se říkat NE!
4. Nejíst průmyslově zpracované potraviny, ale pouze základní potraviny. Vše, co musí mít na obalu napsané složení už není v dnešním světě zdravé jídlo.
5. Vybrat si vhodnou dietu - vegetariánskou, ketodietu, bezlepkovou - jakákoliv vám bude fungovat
6. Žít více v přírodě
7. Sportovat

S dodržením těchto bodů se vám jistě podaří svoji chorobu dostat pod kontrolu a začít nový, nestresující život. Úplného uzdravení se asi v dnešním šíleném a na hlavu postaveném světě dosáhnout nedá, ale i malý pokrok jako je zvládnutí nemoci, je pořád lepší než nemoc, která ovládá vás. Přeju vám hodně štěstí.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

Jirko, taky jsem tam byla - na dně sil... U mě roky spankove deprivace a stresu vyústily v burning out syndrom a těžké deprese. Moje migreny, kvůli kterým se mi smáli už na zš: "Dvořka má zas migrenu, haha písemka z matiky hahaha..", se opakovaly čím dál častěji a vždy mě kompletně vyřadily z provozu a izolovaly... Ucim se znovu žít a vážit si sebe sama. Před tím jsem se posuzovala jen podle výkonu a nenáviděla se za nedostatky plus snaha vyhovět za kazdou cenu nárokům rodiny, okolí - tak tohle také může být cesta dlážděná gerade na kerchov...